Gode råd
Er du en af dem – ung som gammel – der gerne vil prøve kræfter med det kolde gys, som vinterbadning giver, så læs med her, hvor du får gode råd, som du skal huske, hvis du gerne vil vinterbade.
En effekt af det kolde gys, som alle vinterbadere kender, er det psykiske velvære. Man kan simpelthen blive ’høj’ af vinterbadning. Endorfin er et stresshormon, der blandt andet produceres i kroppen ved hård fysisk træning, og som også kaldes kroppens eget narkotikum. Vinterbadning styrker derfor også immunforsvaret. Det betyder færre af de almindelige ’vintersygdomme’ som forkølelse og influenza.
Det er en god idé at starte i august/september måned. Her er vandtemperaturen gennemsnitlig 15 grader, og bader du 1-2 gange i ugen, vil du både fysisk og mentalt vænne dig til det kolde vand.
1. Bad aldrig alene.
2. Der skal helst være kort afstand fra omklædning til vandet. Så undgår du at miste lysten og blive afkølet før dukkerten.
3. Hele kroppen skal ned i det kolde vand, men hold hovedet oven vande, det kan give en kraftig hovedpine at gå helt under.
4. Sænk kroppen roligt ned i vandet. Der er ingen regler for, hvor lang tid man skal eller kan være i vandet. De fleste vinterbadere bader i 10, 20 eller 30 sekunder. Det er nok til at starte hele den livgivende chokeffekt.
5. Vil du begynde på vinterbadning, kan du søge om optagelse i vores forening. Vi bader fast hver lørdag og søndag kl. 8.30. Det er farligt at bade alene, og især om vinteren er det vigtigt at have nogen i nærheden, hvis man bliver dårlig eller bliver væltet af bølgerne. På vores interne facebookgruppe laves der jævnligt badeaftaler.
6. Vinterbad regelmæssigt, kun i dagslys og kun på helbredsmæssige gode dage. Det vil sige ingen kolde gys, hvis du er forkølet eller har feber.
7. Mennesker med hjerteproblemer eller forhøjet blodtryk bør holde sig fra vinterbadning.
Kilde: http://www.badesikkerhed.dk/
.